Eye Movement Desensitisation and Reprogramming (EMDR)

EMDR is een krachtige en snelwerkende psychotherapeutische methode. Het is efficiƫnt als diepgaande en duurzame behandeling van storende herinneringen, trauma en nachtmerries en ook bij angsten, paniekaanvallen, en sommige fobieƫn. Verder wordt het gebruikt bij depressies.

Na een traumatische ervaring (ongeval, fysisch of psychisch geweld) wordt alles wat bij die gebeurtenis hoort opgeslagen in het geheugen (beelden, geluiden, lichamelijke gewaarwordingen). Wanneer deze herinneringen onverwerkt blijven voortbestaan kunnen ze de levenskwaliteit en soms ook het psychisch evenwicht verstoren, vooral wanneer ze op willekeurige tijdstippen gereactiveerd worden.

De EMDR methode, die behoort tot de kortdurende therapievormen, helpt door de overtuigingen die bij het trauma horen op te sporen en de perceptie van de gebeurtenis te veranderen. Door oogbewegingen of andere bilaterale (links, rechts) stimulatie (geluidsprikkels of tapping) wordt de activiteit van beide hersenhelften in de sensoriĆ«le of zintuigelijke zones en in de cognitieve zones gesynchroniseerd, waardoor de primaire emoties van het traumatisch voorval (de fotografische herinnering) in verbinding komen met rationele inzichten en taal. De “veegbeweging” deblokkeert de traumatische informatie en reactiveert het natuurlijke herstelsysteem van de hersenen, die zo het werk kunnen voltooien.

Het is niet zo makkelijk deze methode te beschrijven in eenvoudige taal. EMDR is een efficiƫnte therapie die in de klinische psychologie algemeen erkend is en intensief wordt toegepast.

Liever opgebeld worden?

Vul onderstaand formulier in, dan neem ik persoonlijk contact met u op.